In Allmänt om avel

Travarraser och deras ursprung
Travhästen har olika ursprung och kommer i lite olika typer främst från Amerika och Frankrike. Den svenska travhästen har framför allt amerikanskt blod, men är blandad såväl med franskt som ryskt blod, även om den ryska delen är tämligen utspädd idag. När avel diskuteras så kommer man förr eller senare in på hur man bör kombinera de olika travarraserna för att få en optimal avkomma. Nedan följer en kort genomgång av vad som särskiljer framförallt de amerikanska och franska travarna.

Amerikansk travare
Den amerikanska travarens ursprung återfinns bl a i fullblodet Messenger som importerades till USA någon gång mellan 1780-1810. 1849 föddes Messengers sonsonson, Hambletonian 10 och från honom härstammar alla amerikanska travhästar! Bland hans söner är det framför allt Peter the Great och i viss mån Axworthy’s ättlingar som fortfarande slåss på travbanorna. Amerikansk travavels mål var tidigt att få fram en häst som i ung ålder kunde springa fort över kort distans. Dessa egenskaper är fortfarande viktiga och något som dagens travare behärskar bättre och bättre. Det här är också något som många ridtravares ägare, på gott och ont, får lära sig hantera första gångerna de sitter upp på sin häst – det kan gå väldigt fort ibland!

Den amerikanska travhästen har fina proportioner mellan huvud, hals och kropp. Huvudet är ofta nätt och uttrycksfullt, med själfulla och livliga ögon. Den är ofta något längre än hög – detta kan dock vara svårt att se med blotta ögat. Mankhöjden är omkring 1,60, men det finns hästar på 1,50 och över 1,70 som alla tävlat framgångsrikt.

Fransk travare
Till skillnad från i Amerika, avlade franska uppfödare fram en häst som gillade långa distanser, arbetsamma banor och som också fungerade att rida trav på – monté. Idag behärskar dock den franska travaren också att springa fort över kortare distanser. Den franska travaren är ofta lite tyngre och robustare än den amerikanska. Det sägs att franska uppfödare tyckte att hästens utseende var lite viktigare än vad de amerikanska gjorde – där ju snabbheten sattes främst. Hur som helst är den franska hästen, i normalfallet, av en lite annorlunda typ än den amerikanska. Viktiga ursprungliga hingstlinjer är de som härstammar från hingstarna Fandango och Kerjaques. Den franska travaveln har bara vid några få tillfällen tillåtit att det korsats in amerikanskt travarblod. Sådana korsningar har ofta tävlat mycket bra, och vissa av dessa blandningar håller nu på att etablera egna avelslinjer i Frankrike, t ex Cocktail Jet och Ready Cash.

Svensk varmblodig travare
De flesta varmblod som tränar och tävlar i Sverige har framför allt amerikanskt blod i sina ådror, men det finns gott om franskt inslag också. Den svenska varmblodstravaren är alltså född och uppväxt i Sverige, men dess förfäder finns (oftast) i Amerika eller Frankrike.

Start typing and press Enter to search